Een corporate antropoloog onderzoekt wat er speelt in organisaties om daar passende interventies op te kunnen doen. In 2006 verkocht ik mijn zaak. De overnemende partij zag die nieuwe klanten en technologie wel zitten en wilde er een groot en modern bedrijf van maken. Er werd geïnvesteerd in een nieuw pand en een catchy naam.
De eerste cultuurshock was het beeld van een marmeren vloer, een hoogpolig tapijt, een zwarte leren bank en het portret van de koningin erboven. Dit matchte totaal niet met mijn beeld van een modern bedrijf. De tweede cultuurshock was dat er niets, maar dan ook niets, geregeld was voor de medewerkers: geen nieuwe werkplekken, geen nieuwe bedrijfsidentiteit, niets. De derde cultuurshock was het stoppen van de vrijdagmiddagborrel (het kratje bier verdween in de kast). Die borrel was namelijk een belangrijk moment in de week. Onze consultants kwamen dan vanuit alle opdrachten in het land bij elkaar om kennis te delen, te borrelen en de connectie met elkaar te behouden.
Ik zag wat er gebeurde: de omgeving matchte totaal niet met de beoogde verwachtingen en uitstraling. Toch kon ik moeilijk woorden geven aan mijn beleving. Ik verwachtte van de bestuurder dat hij wel zou begrijpen dat dit niet goed kon gaan.
Was ik toen maar bekend geweest met Corporate Antropologie (CA). CA geeft woorden aan wat er speelt in de dynamiek van een organisatie. Het maakt inzichtelijk wat er onder de oppervlakte gebeurt en onderzoekt de cultuur. Een corporate antropoloog doet dit met al zijn zintuigen. Om te duiden wat er speelt, maakt zij gebruik van kennis van en over andere culturen en cultuurvorming.
De corporate antropoloog is een intuïtieve business consultant die moeiteloos schakelt tussen het perspectief van de binnenstaander (als onderdeel van de groep) en dat van de buitenstaander. Hierbij maakt zij gebruik van experience consulting. Hoe word ik ontvangen? Wat straalt de website uit? Wie praat met wie, en waarover? Wat wordt er niet gezegd? Welke gevoelens roept dit alles op?
Doordat corporate antropologen zo goed zijn in het inzichtelijk maken van wat er speelt en het herkennen van patronen, zijn ze van grote toegevoegde waarde bij (vastgelopen) ontwikkel- of verandertrajecten. En overal waar continu leren en verbeteren centraal staan. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om een grote, al jarenlang bestaande organisatie of een spiksplinternieuwe startup. Cultuur is overal. Het gaat erom dat we leren van wat we eigenlijk al lang weten.
Had ik dat in 2006 maar geweten.